Ett amerikanskt julbord Den stora delen av det amerikanska julbordet har fått sina influenser från den engelska julbordet. Till skillnad mot den svenska julskinkan så är det kalkon och rostbiff som är de centrala delarna för det amerikanska julbordet. Tillsammans med grönsaker som majs och bönor. Men det förekommer även att man grillar skinka. Mycket utav de amerikanska varianterna av julbord har också stora lokala skillnader. Till exempel i den övre mellanvästern där kan man hitta influenser från det skandinaviska julbordet där man kan få bli serverad lutefisk. Även desserterna på ett amerikanskt julbord varierar men då oftast efter den etniska bakgrunden. Förutom skinka, kalkon och rostbiff så kan man också ha grytor gjorda på bönor, till det kan man ha potatismos och även olika sorters efterrätt. Efterrätterna kan man gärna variera från år till år och det finns heller inter något bestämt för vilken sorts efterrätt som man ska ha. Traditionell julmat i USA är med andra ord den grillade kalkonen, det är en grund som går hem i de flesta hem i USA men det förekommer även annat kött som rostbiffen och även skinkan. Tranbärsås är också en vanlig del som man gärna använder till kalkonen. Man har de gröna bönorna till samt en waldorfsallad, en kornbrödsdressing, potatismos, glaserad sötpotatis, croissonger samt en skysås som man kallar Giblet gravy. Den är gjord på innanmat från kalkonen som hjärta, lever, hals och mage. Äppelcider är en vanlig icke alkoholhaltig dryck som man dricker med julmaten, i USA kallar man den ofta även för sweet cider eller för soft cider. Annars så dricker som vanligt i USA mycket Coca Cola eller så dricker man öl till maten. Man har absolut inte samma tradition i USA runt julmaten som man har i Sverige. Det finns mycket mer att välja på i den svenska julmaten än vad man gör i den amerikanska. Kalkonens centrala roll på julbordet har samma traditioner och meningsfullhet som den har på thanksgiving och som hela julbordet i Sverige har. Ser man det rent traditionsenligt sett med julen i USA och i Sverige så är det faktiskt inte särskilt mycket som skiljer mer än maten. Precis som i Sverige så har julgranen en viktig plats i de amerikanska hemmen. Det som man i Sverige firar på julafton med julklappsutdelning och så det firar man i USA på juldagen med jultomten och hela det kittet. Ser man till kalkonen så är den ofta fylld med en massa godsaker som tärnat dagsgammalt bröd, tärnade vinteräpple, tärnade torkade aprikoser samt en hög med tärnat sidfläsk. Förutom brödet så steker man allt hastigt samt att man även kan ha i lite sherry. Sedan låter man det svalna, blandar det med brödet och därefter kryddar man och då använder man oftast timjan och salvia. Därefter fyller man blandningen i kalkonen. Man kan även ha haft kalkonen i saltlag någon dag innan man reder den för att få riktig amerikansk smak på det hela. Därefter ställer man in kalkonen med folie runt i ugnen på 175 tills man fått upp rätt temperatur på köttet sedan ska man även får fram rätt färg på skinnet och det gör man genom att ta bort folien och sätta ugnen på 225 grader och en massa smör på kalkonen.
An American Christmas table Most of the American Christmas table has its influences from the English Christmas table. Unlike the Swedish Christmas ham, turkey and roast beef are the central parts of the American Christmas table. Along with vegetables like corn and beans. But it also happens that you grill ham. Many of the American varieties of Christmas tables also have large local differences. For example, in the upper Midwest where you can find influences from the Scandinavian Christmas table where you can be served lutefisk. The desserts on an American Christmas table also vary, but then usually according to the ethnic background. In addition to ham, turkey and roast beef, you can also have stews made from beans, for that you can have mashed potatoes and also different kinds of dessert. The desserts can be varied from year to year and there is also something definite for what kind of dessert you should have. Traditional Christmas food in the USA is in other words the grilled turkey, it is a staple that goes home in most homes in the USA, but there is also other meat such as roast beef and also ham. Cranberry sauce is also a common part that is often used for turkey.You have the green beans as well as a Waldorf salad, a barley bread dressing, mashed potatoes, glazed sweet potatoes, croissants and a gravy called Giblet gravy. It is made from entrails from the turkey such as heart, liver, neck and stomach. Apple cider is a common non-alcoholic beverage that is drunk with Christmas food, in the US it is often also called sweet cider or soft cider. Otherwise, as usual in the US, you drink a lot of Coca Cola or you drink beer with the food. You definitely do not have the same tradition in the US around Christmas food as you have in Sweden. There is much more to choose from in the Swedish Christmas food than you do in the American. The turkey's central role on the Christmas table has the same traditions and meaning as it has on Thanksgiving and as the entire Christmas table in Sweden has. If you look at it purely traditionally seen with Christmas in the USA and in Sweden, there is actually not much that differs more than the food. Just like in Sweden, the Christmas tree has an important place in American homes. What you in Sweden celebrate on Christmas Eve with a Christmas gift distribution and so you celebrate in the USA on Christmas day with Santa Claus and all that kit.If you look at the turkey, it is often filled with a lot of goodies such as diced day-old bread, diced winter apple, diced dried apricots and a pile of diced pork loin. In addition to the bread, you fry everything quickly and you can also have some sherry. Then you let it cool, mix it with the bread and then you season and then you usually use thyme and sage. Then fill the mixture with the turkey. You may even have had the turkey in brine a few days before you roast it to get a real American taste to it all. Then set the turkey with foil around the oven at 175 until you have reached the right temperature on the meat, then you should also get the right color on the skin and you do this by removing the foil and set the oven at 225 degrees and a lot of butter on turkey.
Glöm inte att följa grammatiken och kursplanen för texten du vill översätta. En av de viktiga punkterna som användarna bör vara medvetna om när de använder ordlistan för NorskEngelsk.com är att orden och texten används när översättningen lagras i databasen och delas med andra användare i innehållet på webbplatsen. Var därför medveten om problemet i översättningsförfarandet. Om du inte vill att dina översättningar ska publiceras i innehållet på webbplatsen, kontakta oss på →"Kontakta". Relevanta texter kommer att tas bort från webbplatsens innehåll så snart som möjligt.
Tredjepartsleverantörer, inräknat Google, använder cookies för att visa annonser baserat på användarnas tidigare besök på din webbplats eller andra webbplatser. Med hjälp av annonscookies kan Google och dess partner visa annonser baserat på användares besök på dina och/eller andras webbplatser. Användarna kan välja bort visning av anpassade annonser under Annonsinställningar. (Alternativt kan du ge användarna möjlighet att välja bort tredjepartsleverantörers cookies för anpassade annonser genom att besöka www.aboutads.info.)